Dr. Samu Terézia előadása a paleolit étrendről és (illetve ennek hiányában) a civilizációs betegségekről a budakalászi Egészségklubban
A paleolit étrend olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Az elmélet szerint a mai ember számos olyan betegségben szenved, amelyek ismeretlenek voltak a paleolit korban élők között, illetve ma is ismeretlenek a természeti népeknél. A nyugati életmód és táplálkozás világméretű terjeszkedése a 19. század közepén kezdődött meg, az ún. civilizációs betegségek a 20. és 21. században indultak járványszerű növekedésnek. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelentenek a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója (szív és érrendszeri megbetegedések, rák, autoimmun betegség, sclerosis multiplex, lisztérzékenység, laktózérzékenység, metabolikus szindróma, túlsúlyosság, depresszió, allergia, sokizületi gyulladás, Crohn betegség, stb.)
A paleolit étrend hazai népszerűsítője Dr Szendi Gábor. Az előadó is az ő könyveit ajánlotta.
Az elmélet alapjait többen megkérdőjelezik, sőt egyes szakmai szervezetek egyenesen nem is ajánlják alkalmazását. A viták ellenére több dologban biztosan érdemes lenne követünk ajánlásaikat:
-ne-